Casus S - Bronchiëctasie

Klinische bevindingen

Deze patiënt – een man van 50 jaar – komt op doorverwijzing door de dienst Abdominale Heelkunde. Bij beeldvorming voor een gekende benigne mesotheelcyste werd een nodule vastgesteld in de linker longonderkwab.

Deze patiënt werd besproken op multidisciplinair oncologisch consult en een operatie (wedge resectie ter hoogte van de LOK) was het therapeutisch voorstel. De patiënt werd voorafgaand ingelicht over de geplande ingreep. Deze informatie betrof de indicatie voor de ingreep, de mogelijke alternatieven en de te verwachten resultaten. Hierbij werden ook de mogelijke complicaties van de ingreep op korte en lange termijn beschreven. De patiënt kreeg hierbij de mogelijkheid om vragen te stellen omtrent de ingreep en had eveneens de mogelijkheid om de voorgestelde behandeling te weigeren.

Antecedenten

Persoonlijke voorgeschiedenis:
Benigne mesotheelcyste

Allergieën: Geen gekende
Medicatie: Geen

Anatomo-pathologisch verslag

Macroscopie:
Resectiespecimen: stuk longweefsel 5x10 cm. Centraal is een hardere zone voelbaar. Inbedding van representatieve prelevementen.

Microscopie:
A. Longweefsel met een focale architecturale ombouw. Er zijn gedilateerde bronchiale structuren gevuld met mucus en enkele inflammatoire cellen. Het weefsel is sterk ontstoken met gebieden van chronische inflammatie en gebieden van recente fibrose met aanwezigheid van jonge fibroblasten en bloedvaten. De bloedvaten zijn congestief. Er zijn geen duidelijke granulomen. Er zijn gedilateerde bronchiale structuren waarvan de wand afgelijnd wordt door een respiratoir epitheel. Dit epitheel toont een geprikkeld aspect en is plaatselijk afgeschilferd en vervangen door granulatieweefsel. Hiernaast zien we een stapeling van schuimige macrofagen.

Diagnostische immunohistochemie
SMA, ALK: negatief
Grocott, Gram, PAS, Ziehl-Neehlsen: geen duidelijke micro-organismen

Diagnose

Posterobasale wedge links: longweefsel met belangrijke inflammatoire ombouw gecentreerd op gedilateerde bronchiale structuren (bronchiëctasieën). Het histologisch beeld doet ons in 1e plaats denken aan een infectieuze oorzaak. Te correleren met kliniek en beeldvorming. Geen argumenten voor maligniteit.

Preparaten: